Heeft je voeding invloed op je slaap?
Heb je al gemerkt dat, wanneer je ‘s avonds een uitgebreide en vette maaltijd eet, je minder goed slaapt? Nachtmerries, ‘s nachts wakker worden, moeilijk in slaap vallen (zelfs al heb je een kwaliteitsmatras) ... Het zijn maar enkele gevolgen van zo’n maaltijd. In dit artikel leggen we uit welke voedingsmiddelen je helpen bij een betere nachtrust.
Welke voedingsmiddelen helpen om beter te slapen?
Het is belangrijk om voedsel te eten dat rijk is aan tryptofaan. Dat is een aminozuur dat voorkomt in koolhydraatrijke en eiwitarme voeding, zoals volkorenrijst en zuivelproducten. Tryptofaan wordt omgezet in serotonine, dat op zijn beurt melatonine afscheidt. Deze twee hormonen zorgen ervoor dat je sneller inslaapt. Vermijd dus een tekort aan serotonine. Daarom is het raadzaam om bepaalde soorten voeding te eten:
- voedingsmiddelen die omega 3 bevatten (vette vis, olie ... )
- voedingsmiddelen met een lage glycemische index en een lage hoeveelheid proteïnen
- zuivelproducten
- peulvruchten
Een extraatje om beter te slapen: drink een half uur voor het slapengaan een kruidenthee. Door de kalmerende werking van bepaalde planten val je rustiger en gemakkelijker in slaap. We raden thee van valeriaan, passiebloem of kamille aan. Die staan bekend om hun ontspannende werking. Bovendien zet het drinken van een warme drank het mechanisme van warmte-uitwisseling in gang. Dat zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt en je makkelijker inslaapt.
Welke voedingsmiddelen kan je beter vermijden?
‘s Avonds vermijd je best maaltijden die te rijk zijn aan eiwitten. We raden ook af om voedsel te eten dat te vet en te zwaar is om te verteren. De vertering verhoogt namelijk je lichaamstemperatuur, terwijl die eigenlijk moet dalen om goed in slaap te vallen. Je diepe slaap zou dan verstoord kunnen worden.
Vermijd bovendien gefermenteerd voedsel of voedsel dat gisting veroorzaakt zoals kolen, prei, uien, ... Die zorgen voor een opgeblazen gevoel en verhinderen een optimale slaap. Probeer deze rijke voedingsmiddelen dus vooral ‘s middags te eten zodat je lichaam de tijd krijgt om ze te verteren.
Let ook op mogelijke tekorten als je een streng dieet volgt. Te weinig eten kan tot een gebrek aan energie voor je hersenen leiden en dat bemoeilijkt een diepe slaap. Voordat je aan een dieet begint, overleg je met een diëtist welk soort dieet je best volgt om je slaap niet te verstoren. Hij of zij raadt misschien aan om eerst een bloedtest te doen om juiste resultaten te verkrijgen.
Tot slot, en je hebt het vast al eens gehoord: het is geen goed idee om alcohol of cafeïnehoudende dranken te drinken voor het slapengaan. Alcohol heeft in eerste instantie een slaapverwekkend effect. Het maakt je eerst slaperig, maar vervolgens komt er insuline vrij waardoor tryptofaan niet tot bij de hersenen geraakt. Dat maakt het moeilijker om tot in de fase van de diepe slaap te komen. Cafeïne heeft dan weer een stimulerend effect op het zenuwstelsel. Drink het dus liever ‘s ochtends en vermijd dit soort dranken overdag. Nog een tip: drink niet te veel voor je gaat slapen. Het kan gebeuren dat je dan ‘s nachts moet opstaan om te plassen.
Laatste tips
Als je lijdt aan slapeloosheid of slaapstoornissen, laat dan een bloedonderzoek doen om tekorten aan bepaalde voedingsstoffen op te sporen. Het gevoel van uitputting of voortdurende vermoeidheid kan het gevolg zijn van slecht slapen. Dat wordt dan weer veroorzaakt door slechte voeding. Bespreek dat met je arts. Je kan ook een diëtist raadplegen om je eetgewoonten onder de loep te nemen en samen een oplossing te zoeken om je tekorten weer aan te vullen.
Een goede algemene levensstijl helpt om beter te slapen. Probeer het enkele weken uit en je zal het verschil al merken. Gezonde maaltijden eten, regelmatig bewegen (maar niet excessief), enkele uren voor het slapengaan het blauwe licht van schermen mijden,... Het zijn maar een paar ideeën die je kan toepassen om beter te slapen.