Hoe pas je je ritme aan in de winter?
Het winteruur, de kou en de sombere dagen zijn enkele redenen waarom je biologische klok ontregeld raakt tijdens de winterperiode. Om je te helpen hier door te komen en je niet de hele tijd moe te voelen, geven we in dit artikel enkele tips.
Winteruur
Een periode waar niemand naar uitkijkt: het terugdraaien van de klok voor het winteruur. Het is niet eenvoudig om onze biologische klok hierop af te stemmen. Aangezien de dagen korter zijn (het wordt later licht ‘s ochtends en het is vroeger donker ‘s avonds), heeft ons lichaam het moeilijk om te wennen aan die lange donkere periodes. Om dat tegen te gaan en om je biologisch ritme te herstellen, ga je best direct mee in de nieuwe uren en pas je je ritme hieraan aan. Blijf niet vasthouden aan het oude uurschema, want dan went je lichaam moeilijk aan het nieuwe. Daardoor blijf je de negatieve effecten van het verzetten van de klok op lange termijn voelen.
Gebrek aan licht in de winter
De dagen zijn kort in de winter en je hebt dus minder kans om te genieten van natuurlijk licht, dat een gunstig effect heeft op je lichaam. Je voelt je in deze periode sneller moe en hebt minder energie. Probeer daarom zoveel mogelijk natuurlijk licht op te vangen tijdens de dag. Ga bijvoorbeeld tijdens je middagpauze naar buiten. Extra plusplunt: het geeft je de kans om frisse lucht in te ademen voor je opnieuw aan het werk gaat. Als je vlak bij een raam kan zitten tijdens je werk, doe dat dan zeker. Tijdens deze periode van het jaar moet je zoveel mogelijk licht opvangen. Als je daarentegen die mogelijkheden niet hebt tijdens de dag, kan je terugvallen op technologie, zoals lichttherapie. Vraag raad aan een specialist alvorens zo’n behandeling te starten. Hij of zij kan je behoefte aan licht analyseren en het juiste moment aanraden om het systeem te gebruiken.
Hoe kom je de koude nachten door?
Wie snel koud heeft, heeft de neiging om zich in een warme pyjama in te duffelen als het bedtijd is of zet de verwarming op in de slaapkamer. Dat zijn niet de beste ideeën voor een goede slaap. De ideale temperatuur in een slaapkamer ligt namelijk tussen 17 en 19 graden. Als je het ‘s nachts te warm hebt, kan je wakker worden en moet je iets uitdoen of een laken of deken afnemen. We geven enkele tips om dat te vermijden. Bedek je voeten zodra je op je zachte matras ligt. De uiteinden van je lichaam krijgen het immers sneller koud dan de rest. Draag bijvoorbeeld sokken of gebruik een warmwaterkruik in je bed. Je kan de warmwaterkruik ook op een andere plek vlak bij jou leggen zodat je het bij het begin van de nacht niet te koud hebt en je sneller in slaap valt. Kies voor een katoenen pyjama die niet te dik is. Dat is een materiaal dat warmte vasthoudt.
Volg een routine
Om je biologische klok correct af te stemmen, moet je een dagelijkse routine respecteren, zeker in de winter. Als je elke dag op ongeveer hetzelfde uur gaat slapen en op hetzelfde uur wakker wordt, dan creëer je een routine voor je lichaam. Het wordt dan makkelijker om wakker te worden en in te slapen aangezien je hieraan gewend bent. Als je elke dag op een ander uur gaat slapen of opstaat, dan kan je lichaam in de war raken en dat resulteert in een gebrek aan energie. Aangezien je biologische klok al verstoord is door het winteruur en de kortere dagen, is het beter om een ritme te volgen. Zo geef je je lichaam de kans om zich aan te passen. Het is uiteraard aangeraden deze gewoonte het hele jaar door te volgen en niet enkel in de winter.
Een laatste tip: eet niet te vet
Raclette, tartiflette of kaasfondue: de ideale winterkost. Het is inderdaad zo dat wanneer het koud is, we de neiging hebben om meer en vetter te eten. Nochtans is dat niet echt een goed idee en zeker niet ‘s avonds. Dat soort gerechten zijn moeilijk en zwaar om te verteren. Je lichaam produceert dus meer energie om dat te doen en je hebt het moeilijker om in slaap te vallen tijdens het verteringsproces. Het spreekt voor zich dat je deze typische wintermaaltijden niet zomaar aan de kant kan schuiven. Probeer dus om ze te spreiden en ze ‘s middags te eten in plaats van ‘s avonds. Dat geeft je spijsverteringsstelsel meer tijd om het voedsel te verwerken en af te voeren voor je naar bed gaat.