Ontdek de Valumat-bijdrage met Beka®
Je weet het misschien nog wel: vóór januari 2021 moest je een bepaald bedrag betalen aan het recyclagepark waar je jouw afgedankte matras dumpte. Als gevolg daarvan lieten sommige mensen hun oude matrassen langs de kant van de weg of in het wild achter. Om aan deze situatie het hoofd te bieden, werd een non-profitorganisatie opgericht: Valumat.
Wat is Valumat vzw?
Valumat werd opgericht “met als doel afgedankte matrassen op een efficiënte (en kosteneffectieve) manier in te zamelen en op een duurzame manier te verwerken.” De vereniging financiert onderzoeks- en ontwikkelingsgroepen die werken aan oplossingen om de kerntaak van Valumat te verwezenlijken. Het uiteindelijke doel is een circulaire economie tot stand te brengen: de materialen van gebruikte matrassen zouden opnieuw worden gebruikt bij de vervaardiging van nieuwe matrassen.
Wat doet Valumat concreet voor de consument?
Zoals eerder uitgelegd, moest je vroeger betalen om je matras in een recyclagepark te mogen deponeren. Sommige mensen waren niet zo’n fan van dat idee en besloten hun afgedankte matras eender waar weg te gooien.
Sinds januari 2021 betaal je daarom bij aankoop van een nieuwe matras een bijdrage die in de totaalprijs inbegrepen zit, zodat de winkelier je oude matras voor terugneemt om te recyclyeren of zodat je ze gratis bij een inzamelpunt kan binnenbrengen. Zo ben je er zeker van dat jouw oude matras op de best mogelijke manier gerecycleerd wordt.
Aangezien het aanbevolen is om een matras om de tien jaar te vervangen, kan je je voorstellen hoeveel afval dat per jaar oplevert.
Nemen alle handelaars afgedankte matrassen terug?
Niet alle detailhandelaren kunnen oude matrassen terugnemen, bijvoorbeeld wegens gebrek aan opslagruimte. Op de website van Valumat kan je nagaan welke handelaars je gebruikte matras terugnemen en de verschillende inzamelpunten bekijken. Voer gewoon een winkelnaam, postcode of plaatsnaam in om de informatie te krijgen.
Hoe wordt de bijdrage berekend?
De bijdrage hangt af van de grootte van de matras die je koopt: 4.25 euro voor een babymatras, 8.50 euro voor een eenpersoonsmatras en 17 euro voor een tweepersoonsmatras (meer dan 1,2 meter). Deze bijdrage geldt ook voor matrastoppers.
Is de bijdrage een belasting?
Neen. Het gaat om een bijdrage en niet om een belasting, omdat het ingezamelde geld niet rechtstreeks naar de staat gaat, maar bijdraagt tot de verbetering van het recyclingsysteem voor gebruikte matrassen. Het recycleren van een matras is een langdurig proces waarbij de verschillende materialen waaruit de matras bestaat (staal, metaal, schuim, textiel, enz.) moeten worden gescheiden.
Bovendien helpt de bijdrage om oplossingen te vinden om de recyclingmethoden zo veel mogelijk te optimaliseren en te proberen tot een perfecte recyclage van oude matrassen te komen.
Met de medewerking van Beka®
Beka® draagt haar steentje bij aan de werking van Valumat. Als je een nieuwe ergonomische matras koopt, kan je je oude matras terugbrengen naar de handelaar waar je de nieuwe hebt gekocht (raadpleeg de informatie op de website van Valumat vzw) of je kan je oude matras gratis achterlaten in een recyclagepark (de ophaalpunten staan ook vermeld op de website van de vzw).
Het is een manier voor ons merk om onze impact op het milieu te verminderen door kleine acties. Dat is ook het geval met onze twee nieuwe 100% gerecycleerde stoffen van duurzame productie.
Indien je meer informatie wenst over Valumat vzw, kan je contact opnemen met je Beka®-dealer. Hij is de beste persoon om jouw vragen over het onderwerp te beantwoorden.