Waarom slaapt een zwangere vrouw minder goed?
Ben je zwanger en heb je slechte nachten? Weet je niet hoe je in slaap moet komen of lijd je herhaaldelijk aan slapeloosheid? Dat is allemaal normaal tijdens de zwangerschap. Wij leggen uit waarom en geven enkele tips om beter te slapen.
Is er een bepaalde slaaphouding voor zwangere vrouwen?
De ideale slaaphouding als je zwanger bent, is de houding waarin jij je het prettigst voelt. Er zijn geen regels, alleen aanbevelingen. De eerste, en belangrijkste, is volgen wat je lichaam en de foetus je vertellen. Als de baby slecht ligt, zal je dat snel voelen. Als je je duizelig voelt, pijn hebt of andere onaangename signalen krijgt, zal je reflexmatig van houding veranderen. Maak je geen zorgen, je lichaam zal je een waarschuwing geven als de manier waarop je in bed ligt niet goed is voor jou of de baby.
Op je buik slapen
Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap zou je geen ongemak mogen ondervinden van het slapen op je buik. Tot het tweede trimester neemt je buik nog niet veel plaats in. De foetus is gewichtloos in het vruchtwater. Hij voelt dus maar heel licht de druk op je buik. Na een paar maanden zwangerschap kan deze houding wel ongemakkelijk worden.
Op je rug slapen
Geleidelijk aan groeit je baarmoeder en drukt die op je blaas en bloedvaten. Als je op je rug ligt, kan dat wat verstikkend of ongemakkelijk voelen. Als dat niet het geval is, is er geen probleem om in deze positie te slapen. Maar hoe verder je in je zwangerschap vordert, hoe ongemakkelijker deze houding wordt.
Op je zij slapen
Op je rechterzij slapen drukt op de ‘vena cava inferior’ of je onderste holle ader. Als dat te lang duurt, kan je je duizelig voelen. Om dat te vermijden, draai je je dus beter op je linkerzij. Druk op deze ader heeft geen invloed op de bloedstroom van je baby. Slapen op je linkerzij is vaak de meest aanbevolen houding voor zwangere vrouwen. Dat komt omdat het een goede bloedcirculatie en ademhaling mogelijk maakt, beter dan andere posities.
Het advies dat wij geven, is om de verschillende posities uit te proberen en de positie te kiezen waarin jij je het beste voelt. Je hoeft je hierover geen zorgen te maken, anders zorgt dat weer voor extra slapeloosheid.
De verschillende stadia van de zwangerschap en de impact op je slaap
Minder slapen tijdens je zwangerschap is heel normaal. Er is echter geen algemene oorzaak. Alles hangt af van een aantal factoren en van het stadium van je zwangerschap.
Eerste trimester
Je merkt de eerste veranderingen in je lichaam om de foetus te verwelkomen. Overgevoelige borsten, een groeiende buik, ... Deze veranderingen verhinderen ook dat je de ideale houding vindt om te slapen en maken het lastiger om in slaap te vallen. Bovendien drukt de foetus op je blaas. Dat betekent dat je regelmatiger moet plassen, ook 's nachts.
Sommige zwangere vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid, vooral in het begin van hun zwangerschap. Dat kan ertoe leiden dat je veel vroeger uit bed komt dan gewoonlijk.
Er zijn ook nog hormonale veranderingen. De toename van progesteron verhoogt bijvoorbeeld de slaperigheid overdag en kan 's nachts een onderbroken slaap veroorzaken. Oestrogeen veroorzaakt dan weer instabiliteit in slaapcycli.
Stress kan ook slapeloosheid veroorzaken. Je denkt aan de zwangerschap en het ongeboren kind voor je gaat slapen, waardoor je ook weer later in slaap valt.
Tweede trimester
Over het algemeen nemen de ongemakken van het eerste trimester af in het tweede trimester. Je kan last krijgen van zure reflux en/of brandend maagzuur als gevolg van de druk van de baarmoeder op je maag. Dan kan je wel een kussen achter je rug leggen om jouw rug iets hoger te leggen en de reflux te verminderen.
Laatste trimester
Je buik wordt groter en je kan wat pijn voelen. De baarmoeder drukt nog steeds op je maag en ook op je middenrif. Dat kan leiden tot gesnurk en in sommige gevallen tot slaapapneu. Hormonen maken je gewrichten en gewrichtsbanden soepeler (ter voorbereiding op de bevalling). Dat kan het moeilijk maken om een goede slaaphouding te vinden. Tijdens het derde trimester hebben sommige vrouwen ook last van het rustelozebenensyndroom.
Om deze kwaaltjes tijdens je zwangerschap te verminderen en je slaap te verbeteren, is het aangeraden een bepaalde levensstijl aan te nemen:
- Ga vroeger slapen, zodra je de eerste tekenen van slaap voelt, zodat je nachten van 8 tot 10 uur krijgt
- Doe dutjes, maar niet na 18 uur om je nachtrust niet te verstoren
- Eet evenwichtig
- Drink voldoende water
- Een goed bed is ook belangrijk om pijn te voorkomen: met een kwalitatieve ergonomische matras, bedbodem en hoofdkussen
- Beweeg voldoende (zonder te overdrijven)
Je kan je arts om advies vragen en hij of zij kan advies geven afhankelijk van je persoonlijke situatie.